MBA Part Time

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

Αγαπητοί υποψήφιοι, Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, γίνεται ίδρυση / επανίδρυση όλων των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων των Ελληνικών ΑΕΙ. Ως εκ τούτου, δεν θα δεχόμαστε αυτή την περίοδο αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Θα ενημερωθείτε εκ νέου μέσα από την ιστοσελίδα μας για την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων. Ευχαριστούμε.

 

Τεχνολογία Δικτύων - Μ21108P

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Τίτλος: Τεχνολογία Δικτύων
ECTS πιστωτικές μονάδες: 6 πιστωτικές μονάδες
Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα
Διδάσκων: Βασίλειος Α. Σύρης
Μέθοδος διδασκαλίας: Η διδασκαλία του μαθήματος πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα με μία διάλεξη τριών ωρών.
Ημέρες και ώρες επικοινωνίας:

Κατόπιν επικοινωνίας μέσω email

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή των επικοινωνιών και δικτύων. Οι συντελούμενες αλλαγές έχουν ήδη σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο που εργάζονται και ζουν οι άνθρωποι, οργανώνονται οι επιχειρήσεις, και γίνονται οι εμπορικές συναλλαγές. Είναι πλέον κοινά αποδεκτή η στρατηγική σημασία των τεχνολογιών επικοινωνίας και δικτύων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Η ταχεία εισδοχή νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών και ο μεγάλος ανταγωνισμός στην τηλεπικοινωνιακή αγορά δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες στην μοντέρνα επιχείρηση να αναβαθμίσει την υποδομή της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της. Σκοπός του μαθήματος είναι η παροχή γνώσεων στο ευρύτερο αντικείμενο των δικτύων επικοινωνιών. Δίνεται έμφαση σε θέματα δικτυακών τεχνολογιών αιχμής, καθώς και θέματα που αποτελούν το παρόν και το διαγραφόμενο μέλλον της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας. 
 

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Το εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος καλύπτεται στις διαλέξεις. Η παρουσία των φοιτητών στις διαλέξεις είναι υποχρεωτική. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την κατανόηση των θεμάτων τα οποία αναλύονται. Η προσωπική μελέτη αποτελεί ουσιαστικό και σημαντικό μέρος της μελέτης για το μάθημα.  
 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση
  • να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες και τεχνολογίες πάνω στις οποίες στηρίζονται οι μοντέρνες τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο,
  • να εκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι τρέχουσες και υπό-ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην επιχείρηση,
  • να αποκτήσουν το υπόβαθρο ώστε να μπορούν να καταλάβουν και να συγκρίνουν διαφορετικές τεχνολογικές λύσεις για βασικά θέματα δια-δικτύωσης και πρόσβασης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ
 
Γ. Διακονικολάου, Α. Αγιακάτσικα & Η. Μπούρας (2007), Επιχειρησιακή Διαδικτύωση, 2η Έκδοση, Κλειδάριθμος
 
 
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
 
J. Fitzgerald & A. Dennis (2012), Business Data Communications and Networking, 11th Edition, 2012, Wiley
 
J. Kurose & K. Ross (2008), Δικτύωση Υπολογιστών - Προσέγγιση από Πάνω προς τα Κάτω (Computer Networking: A Top-Down Approach Featuring the Internet), Addison Wesley. Ελληνική Μετάφραση: Μ. Γκιούρδας
 
W. Stallings & T. Case (2012), Business Data Communications- Infrastructure, Networking and Security, 7th Edition, Pearson
 
R. Panko & J. Panko (2011), Business Data Networks and Telecommunications, 8th Edition, Pearson
 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΗΣ

Βασικές έννοιες δικτύων: Κατηγορίες δικτύων και συστατικά στοιχεία ενός δικτύου; Πρωτόκολλα και πρότυπα, δικτυακά μοντέλα αναφοράς; Τοπικά δίκτυα Ethernet; Βασικές τεχνολογίες του Διαδικτύου-Internet και εφαρμογές του Διαδικτύου; Πολυπλεξία και μεταγωγή.  
 
Το Διαδίκτυο: Ιστορία και αρχιτεκτονική; Διασύνδεση εφαρμογών, μοντέλο πελάτη-εξυπηρετητή; Λειτουργίες μεταφοράς: δημιουργία σύνδεσης και πακέτων, έλεγχος σφαλμάτων, έλεγχος ροής και συμφόρησης. Λειτουργίες δικτύου: ονόματα και διευθύνσεις, δρομολόγηση.
 
Τεχνολογίες διασύνδεσης και μεταφοράς: Τεχνολογίες μεταγωγής (μεταγωγή κυκλωμάτων, μεταγωγή πακέτων, και μεταγωγή εικονικών κυκλωμάτων); Δίκτυα ISDN και δίκτυα μισθωμένων κυκλωμάτων; Τεχνολογία Μετάδοσης Πλαισίων (Frame Relay) και Ασύγχρονου Τρόπου Μετάδοσης (ΑΤΜ); Τεχνολογία MPLS (Multi-Protocol Label Switching); Οπτικά δίκτυα και πολυπλεξία μήκους κύματος. 
 
Τεχνολογίες πρόσβασης: Ψηφιακός συνδρομητικός βρόχος και τεχνολογίες xDSL, πρόσβαση μέσω οπτικών ινών και τεχνολογίες FTTx; Ασύρματες τεχνολογίες πρόσβασης: ασύρματα τοπικά δίκτυα, τεχνολογίες xMDS, δορυφορική πρόσβαση.
 
Κινητές επικοινωνίες: Κυψελωτές δίκτυα 2G (GSM), 3G (UMTS-Universal Mobile Telecommunications Systems, HSPA-High Speed Packet Access), LTE (Long Term Evolution)/4G; Ενοποίηση σταθερών/ενσύρματων, ασύρματων και κινητών επικοινωνιών.  
 
Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας: Ιδεατά Ιδιωτικά Δίκτυα (Virtual Private Networks, VPNs), κατηγορίες και μέθοδοι υλοποίησης; Ασφάλεια δικτύων, φράγματα ασφάλειας (Firewalls); Υποστήριξη υπηρεσιών πραγματικού χρόνου, Voice over IP, IMS (IP Multimedia Subsystem), συμβόλαια τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
 
Τάσεις: Νέα μοντέλα και αλυσίδες αξιών για την παροχή υπηρεσιών (πρόσβασης, μεταφοράς, περιεχομένου, εφαρμογών); Δίκτυα διανομής περιεχομένου (Content Delivery Networks, CDNs); Cloud computing; Μελλοντικό Διαδίκτυο.
 
 
 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνεται ως ακολούθως.
 
10% συμμετοχή στις συζητήσεις
30% παρουσίαση άρθρου-θέματος
60% τελική εξέταση
 

Επικοινωνια

Ευελπίδων 47A & Λευκάδος 33
6ος όροφος, Γραφείο 600
Αθήνα 113 62

  • Τηλέφωνο: +30 210 82 03 616
                    +30 210 82 03 615

Γραφείο Διασύνδεσης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Βρείτε μας στα ακόλουθα δίκτυα και συνδεθείτε μαζί μας!

MBA in Telecoms Prospectus

Βρίσκεστε εδώ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δομή MBA Part Time Program Τεχνολογία Δικτύων - Μ21108P