MBA Part Time

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

 

 

Διαχείριση Συγκρούσεων και Διαπραγματεύσεις - M21211P

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Τίτλος: Διαχείριση Συγκρούσεων και Διαπραγματεύσεις
ECTS πιστωτικές μονάδες: 6 πιστωτικές μονάδες
Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα
Διδάσκων: Ανδρέας Νικολόπουλος 
Μέθοδος διδασκαλίας: Η διδασκαλία του μαθήματος πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα με μία διάλεξη τριών ωρών.
Ημέρες και ώρες επικοινωνίας:

Μετά από προσωπική επικοινωνία 

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | τηλ. 210 8203 708

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Οι αποφάσεις που παίρνονται καθημερινά στις επιχειρήσεις αφορούν σε πωλήσεις, προμήθειες, μάρκετινγκ, ανθρώπινους πόρους, στρατηγική, δημόσιες σχέσεις, χρηματοοικονομική διοίκηση, οργάνωση, κ.λπ. Κατά λήψη ή και την πραγματοποίηση των αποφάσεων αυτών προκαλούνται κατά κανόνα συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των Παικτών που θεωρούν ότι θίγονται από τα αποτελέσματα της πραγματοποίησής τους.  Για το λόγο αυτό, η αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση των συγκρούσεων αυτών απαιτεί  τη διαμόρφωση της ανάλογης διαπραγματευτικής συμπεριφοράς. Η απαίτηση αυτή προσδιορίζει και το σκοπό του μαθήματος. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσδιορισθούν και τα διαπραγματευτικά μοντέλα από το χώρο των Ελληνικών εργασιακών σχέσεων. 

 

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Το εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος καλύπτεται στις διαλέξεις. Η παρουσία των φοιτητών στις διαλέξεις είναι υποχρεωτική, με δεδομένο, ότι θα πραγματοποιηθούν και περισσότερες ασκήσεις διαπραγματεύσεων (roleplay), με τις οποίες αποσκοπείται η ανάπτυξη και βελτίωση των διαπραγματευτικών ικανοτήτων των σπουδαστών. Το υλικό των διαλέξεων θα αποσταλεί στους σπουδαστές σε ηλεκτρονική μορφή και εναλλακτικά μπορούν να το βρουν στην ιστοσελίδα: www.cirn.aueb.grκαι στα μαθήματα: Διαχείριση Συγκρούσεων και Διαπραγματεύσεις και Βιομηχανικές Σχέσεις. 
 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση:

(α) Να γνωρίζουν τις δυνητικές μεταβλητές που μπορούν να επιδράσουν σε ένα διαπραγματευτικό επεισόδιο.

(β) Να προσδιορίζουν το εκάστοτε μοντέλο της σύγκρουσης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του και την προβλεπόμενη διαπραγματευτική συμπεριφορά της άλλης πλευράς.

(γ) Να αναπτύσσουν τις απαιτούμενες διαπραγματευτικές συμπεριφορές ανάλογα με το μοντέλο της σύγκρουσής τους, με στόχο την αποτελεσματική και την αποδοτική έκβαση.

(δ) Να διαχειρίζονται συλλογικές διαπραγματευτικές σχέσεις στην Ελλάδα, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες και τις προβλεπόμενες της επόμενης 5ετίας. 
 
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ

Α. Νικολόπουλος (2015): Η στρατηγική των διαπραγματεύσεων: Μόνος Εναντίον Όλων, Εκδόσεις Εταιρία Αξιοποίησης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εναλλακτικά:

A. Nikolopoulos (2011): Negotiating Strategically: One Versus All, Palgrave Macmillan.  
 
 
 
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
 
1. Fisher, R. & Ury W. (2003). Getting to Yes: Negotiating Agreement without Giving In: The Secret to Successful Negotiation. Random House Business Books. 
2. Lax, D. A. (2006). 3-D Negotiation. Harvard Business School Press. 
3. Lewicki, R.J., Barry, B., & Saunders D. (2010). Negotiation: Readings, Exercises, and Cases: Readings, Exercises and Cases. McGraw-Hill Higher Education. 
4. Goldman, A. & Rojot, J. (2003). Negotiation: Theory and Practice. Kluwer Law International. 
5. Watkins, M. (2006). Shaping the Game: The New Leader’s Guide to Effective Negotiating. Harvard Business School Press. 
6. Thompson, L. (2004). The Mind and Heart of the Negotiator. Prentice Hall. 

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΗΣ

1η Ενότητα

Σχέση του Μάνατζμεντ με τη Διαχείριση Συγκρούσεων και τις Διαπραγματεύσεις. Ορισμοί σύγκρουσης, δύναμης και διαπραγμάτευσης. Προσδιορισμός μεταβλητών των διαπραγματευτικών συμπεριφορών.

2η Ενότητα

Ανάλυση του περιεχομένου των μεταβλητών των διαπραγματευτικών συμπεριφορών. Άσκηση διαπραγματεύσεων και ανάλυση των διαπραγματευτικών εκβάσεων.

3η Ενότητα

Η Αμερικάνικη διαπραγματευτική προσέγγιση (Win – Win). Θέματα της κοινωνικής ψυχολογίας των διαπραγματεύσεων.

4η Ενότητα

Προσδιορισμός των διαπραγματευτικών μοντέλων των ελληνικών εργασιακών σχέσεων προ και μετά τα μνημόνια.

5η Ενότητα

Στρατηγικές για επίτευξη αποδοτικών στρατηγικών στις ελληνικές εργασιακές σχέσεις. 
 
 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στην αξιολόγηση των φοιτητών θα λαμβάνεται υπόψη τόσο η συμμετοχή τους σε εργασίες του μαθήματος όσο και τα αποτελέσματα της τελικής εξέτασής τους. 

 

Επικοινωνια

Ευελπίδων 47A & Λευκάδος 33
6ος όροφος, Γραφείο 600
Αθήνα 113 62

  • Τηλέφωνο: +30 210 82 03 616
                    +30 210 82 03 615

Γραφείο Διασύνδεσης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Βρείτε μας στα ακόλουθα δίκτυα και συνδεθείτε μαζί μας!

MBA in Telecoms Prospectus

Βρίσκεστε εδώ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δομή MBA Part Time Program Διαχείριση Συγκρούσεων και Διαπραγματεύσεις - M21211P